Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

De Filmfabriek ‘The Duke’

22 januari 2023 @ 15:00 - 17:00

The Duke poster

Soms is een waargebeurd verhaal vreemder dan het gekste wat je uit de duim kunt zuigen, en ligt een verfilming voor de hand. Zo ook dit geestige en ontroerend schelmenverhaalverhaal.

In 1961 werd Goya’s portret van de hertog van Wellington gestolen, waarde honderdzestigduizend pond. In de losgeldbrieven aan de krant schreef de dader, een oudere man, dat hij het schilderij zou teruggeven op voorwaarde dat de overheid ermee in zou stemmen om gratis televisie te verstrekken aan ouderen. Pas vijftig jaar later wordt bekend wat de echte reden is van deze diefstal.

Regisseur Roger Michell, (65) stierf praktisch in het harnas, een paar weken nadat ‘The Duke’ in première ging op het festival van Venetië. ‘Notting Hill’ (1999) was zijn grootste romantische komedie, maar ook ‘The Duke’ getuigt weer van Michells talent om het komische en het tragische te verenigen. Zo’n film met een goed en sociaal hart waarin een charmante Engelse stumper uit de lagere klasse tot held kan uitgroeien.

Michell vond twee ideale hoofrolspelers: Broadbent, is zo’n man die je veel – zo niet alles- vergeeft. Het is een feest om Broadbent los te zien gaan. Voor hem betekent dit een kleine terugkeer naar zijn wortels, want kenners van Britse humor zullen misschien wel weten dat Broadbent als jongere acteur graag kwam opdraven voor een anarchistische televisiekomedie zoals ‘Black Adder’ en verschillende producties van de leden van Monty Python.

Tegenover hem speelt Helen Mirren misschien wel de kranigste oude vrouw die ze tot op heden heeft neergezet, ze biedt hier met verve een komisch tegenwicht. Samen maken ze een huwelijk dat al jaren een beetje stuk is, getekend door een onuitgesproken trauma. Mirrens personage Dorothy kropt haar gevoelens nog het meeste op.
The Duke is een kroon op het oeuvre van Michell, hij toont puur vakmanschap.

Regie: Roger Michell | Scenario: Richard Bean en Clive Coleman

Speelduur: 96 minuten | Jaar: 2020
Cast: Jim Broadbent (Kempton Bunton), Helen Mirren (Dorothy Bunton) e.a.
Toegang: € 10,- (inclusief koffie/thee en een huisgemaakte lekkernij)

KAARTEN RESERVEREN

De film start 15:00. U bent vanaf 14:30 van harte welkom voor een kopje koffie/thee met uiteraard een huisgemaakte lekkernij.

Filmfabriek Bunne, Peizerweg 2, Bunne

Gegevens

Datum:
22 januari 2023
Tijd:
15:00 - 17:00

Organisator

Culturele Raad Eelde
Bekijk de site van Organisator

Locatie

De Melkfabriek
Peizerweg 2
Bunne, Drenthe Nederland
+ Google Maps
De Melkfabriek