Van zuivelcoöperatie tot evenementenlocatie
Het gebouw kent een rijke historie. Eind 19e eeuw herstelde Nederland van een enorme crisis. Hierna hebben de boeren uit Bunne en omgeving de handen ineen geslagen en in 1896 de Coöperatieve Handkracht Zuivelfabriek Bunne opgericht. Dit bleek al snel een succesvolle onderneming. De coöperatie maakte een geweldige groei door die de bouw van het huidige pand in 1936 noodzakelijk maakte.
In de jaren zestig betekende de groei in de zuivelindustrie het einde voor de vele kleine lokale zuivelfabrieken. In 1968 werden de deuren van de zuivelfabriek in Bunne gesloten na overname door de DOMO. Na een korte periode van leegstand werd het pand in gebruik genomen door een metaalbewerkingsbedrijf dat er tot 2008 actief is geweest.
In 2008 hebben wij de voormalige zuivelfabriek overgenomen om er een opleidings- en trainingscentrum van te maken. Dit leek een logische stap voor het organisatieadviesbureau dat we toen runden. Als gevolg van de economische crisis hebben we de plannen moeten wijzigen en zijn we De Melkfabriek vanaf 2009 gaan exploiteren als evenementenlocatie. Inmiddels hebben we ons 10-jarig jubileum mogen vieren. Door de opgedane ervaring hebben we goed zicht op wat er nodig is om evenementen succesvol te faciliteren.
Bedrijfsfilosofie – gastvrij en maatschappelijk betrokken
Een ontmoetingsplek creëren waar mensen zich welkom voelen en waardevolle verbindingen aan kunnen gaan. Met oprechte aandacht voor de mens, eten en drinken.
Dat is het uitgangspunt in onze bedrijfsvoering. We combineren dit gastvrije onthaal met het leveren van een maatschappelijke bijdrage. Het oorspronkelijke coöperatieve (samenwerkende) gedachtegoed is voor ons nog steeds actueel.
Zo kunnen mensen die dit nodig hebben bij ons terecht voor een werkervaringsplek. Bijvoorbeeld om weer mee te kunnen draaien in de maatschappij of om te re-integreren op de arbeidsmarkt.
Ook hebben we ruimte voor een aantal stageplekken. In de begeleiding is er aandacht voor zowel de persoonlijke ontwikkeling als het loopbaantraject. Onze achtergrond als trainer/coach op het gebied van persoonlijke- en teamontwikkeling zetten we hierbij in.
Daarnaast is er aandacht voor duurzaamheid. We gebruiken producten die zoveel mogelijk lokaal en uit fair-trade zijn verkregen. De energievoorziening voor het gebouw hebben we geregeld door het gebruik van warmtepompen en zonne-energie.
Eelco & Vivian